Reconfirmarea ratingului României de către agențiile internaționale de evaluare financiară reprezintă o veste bună pentru Guvernul României. Acesta se va putea împrumuta în perioada urmatoare fără niciun risc, consideră fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară.
„Agențiile de rating au apreciat măsurile luate de Guvernul României pentru reducerea deficitului bugetar. Însă pentru români nu poate fi o veste bună, deoarece actualul guvern nu a reușit să le explice românilor de ce s-a împrumutat foarte mult în ultimul timp, iar măsurile luate pentru consolidarea fiscală au dus la înghețarea veniturilor acestora”, a comentat, duminică, vicepreședintele PMP, coordonator al Departamentui pentru buget, finanţe, bănci al formațiunii.
Comentariul a fost transmis după ce premierul demis, Florin Cîțu, a prezentat, sâmbătă într-o conferință de presă la Palatul Victoria, evaluările agențiilor de rating Moody’s și Standard&Poor’s, care au reconfirmat ratingul României, iar Moody’s a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă, afirmând că acestea confirmă că măsurile luate d eechipa sa guvernamentală sunt bune.
„Menținerea ratingului României nu a avut la bază explozia prețurilor, accentuarea defictiului balanței comerciale și deprecierea monedei naționale în raport cu euro. Acestea produc efecte negative asupra puterii de cumpărare a populației și a situației financiare a multor întreprinderi mici și mijlocii”, a comentat fostul ministru de finanțe.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, citate de vicepreședintele PMP, este pentru prima dată în ultimii 10 ani când venitul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum a fost de 98%, și există riscul ca aproximativ 50% din întreprinderile mici și mijlocii să intre în faliment ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică și al gazelor naturale.
„Partidul Mișcarea Populară atrage atenția Guvernului României că menținerea ratingului nu va reprezenta nimic dacă se vor amâna măsurile de limitare a efectelor negative ca urmare a creșterii prețurilor la energie și la gazele naturale, deoarece multe firme vor intra în faliment afectând stabilitatea financiară și economică a României”, a conchis Gheorghe Ialomițianu.
Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.
Și agenția de rating Standard&Poor’s a decis, tot vineri, să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.
„Aceste două agenții văd parcursul bun pe care a intrat economia României în această perioadă, dar mai ales, foarte, important, văd perspective stabile. Suntem înconjurați de atâtea știri și deziformări și știri alarmiste, analizele acestor agenții de rating independente arată clar că aceste măsuri pe care le-am luat ce ceea ce arătăm că vrem să facem sunt bune și duc la stabilizarea economiei. Această creștere de la perspectivă negativă la stabilă este o confirmare că lucrurile merg într-o direcție bună. Și bineînțeles că acest lucru ne obligă să continuăm în această direcție. Și ne mai obligă la ceva: să nu lăsăm România și guvernarea României să intre pe mâna populiștilor, a demagogilor care în ultimii 30 de ani de zile doar au mimat reforme și nu au avut curajul să facă aceste reforme”, a declarat Florin Cîțu.